FRÅN TAXIRUTAN

 
 
 
 
 
Varje gång jag kollar genom mina bilder från Chile hittar jag nya fina bilder med nya perspektiv. De här bilderna knäppte jag från taxin i Santiago och jag gillar dem verkligen eftersom de bokstavligttalat är ett fruset ögonblick. Min personliga favorit är bilden på den lilla franska balkongen. Jag kommer ihåg att när jag fick syn på den så tyckte jag att den var så söt med alla små gröna växter. De gjorde sig bra i det stela betonghuset. Sedan undrar jag vad det är för resturang, och om det ens är en resturang, för det ser inte så inbjudande ut. Men jag har lust att ta reda på det. 
 
Kan inte du kommentera vilken bild du tycker mest om? Det skulle vara jätte kul att få veta! Kritik är uppskattat :) 
Kram!


Gamla garderober

 
I mammas gamla garderob är där jag gör mina bästa fynd. Nästan alla mina kläder, iallafall favorit kläderna, är hennes som hon hade som ung. Tröjan ovan har min mormor stickat. Hur skön som helst och den passar perfekt nu i 70tals våren. Var inte rädd att leta efter kläder i din mammas/pappas/mosters/farmors garderob för där kan det finnas massa snyggt och heta nyckelplagg! Second hand är också ett schysst tips. Kanske tycker du att det är ofräsct att handla en främlings gamla kläder, men tvätta dem en gång extra isåfall. På second hand måste plaggen var fräscha och hela för få att säljas. 
 
Hoppas du har det bra och är lika pepp som jag inför våren. Jag tror att den kan bli hur bra som helst. Puss!
 


TALTAL -DE FÖRSTA DAGARNA

Lördagnatt åkte vi ifrån Santiago och efter en lååång bussresa anlände vi i TalTal, där Mikaela och Natalia bor. Vi var sega och ofräscha men väldigt förväntansfulla. Oftast vet man hur ens bästa kompis bor och hur dens vardag ser ut, så att äntligen få se hur Mika och hennes familj bor var jätte kul. Samma dag åkte vi till stranden och då fick vi träffa Mikas pojkvän med vilket också var underbart kul!!  
Bland den första strandbilden!

Måndagmorgon tog vi en promenad till stranden. Egentligen var det tänkt att vi skulle gå till den vanliga stranden, men istället gick vi till en pytteliten men superfin strand. Där tog vi härliga bilder, flera av dem har jag visat förut men här kommer de igen:

 
 
 
 
 
 
 
 
Sedan på kvällen träffade vi Mikas kompisar. Att träffa nya människor är bland det roligaste som finns, speciellt om man inte kommer från samma land. Man lär sig så himla mycket av varandra och även om vi inte fattade varandra(tack Mika för att du även äger på att vara tolk haha) så hade vi svinkul.
Vi lärde också känna Natta och Mikas kompis Daniel som vi umgicks mycket med i TalTal. Goaste och härligaste personen vi lärde känna där!
 
Vi och bästa Danieel. 
 
Som i många andra varma länder finns det många hundar på gatorna. Alla hundar var inte hemlösa men de flesta var det. Endel var det riktigt synd om och en kväll hittade vi en död liten valp. Först trodde vi att den sov, men sedan gick vi närmre och ja...:(
Torget. När vi var där var det en cermoni på gång som pågick i flera dagar. Det var fiskarna som tackar jungfru Maria tror jag, inte helt säker på att det var hon. Och de ber henne om att fiskeåret som kommer ska bli bra. De fira med dans och lite allt möjligt.
På kvällarna på torget var det även tävlingar i dans, sång, cirkusnummer och massa mer. De hade inget med cermonierna att göra utan det är tävlningar som hålls varje år på sommaren. 

 
Lite skymtar om hur det såg ut i TalTal. Alla hus kanske inte är de finaste men eftersom de har ett annat klimat behöver inte man ha så hög standard på husen. Det regnar typ 2-3 gånger så att taket är lite sönder är inte hela världen direkt. En liten kul grej var att det regna när vi var där haha, dock bara duggregn men hur stor är chansen liksom? 


FOTOGENISK VÄN

 
 
 
Fotade min alledes för fotogeniska vän här om dagen. Ni måste hålla med om att hon är så vacker! Ljuset blev så himla bra också, den i mitten är knappt redigerad. Älskar bra fotostunder! 


TANKAR OM SANTIAGO

Mika frågade mig förut varför jag inte bloggat på ett tag nu haha, men jag har inte vetat hur jag ska lägga upp alla inlägg. Har så mycket jag vill berätta om Chile att jag skulle kunna göra ett inlägg varje dag fram till april, dock finns inte den tiden plus att det skulle bli tjatigt. Så jag bestämde mig för att göra långa inlägg med många bilder och mycket innehåll.
Detta inlägg kommer handla om Santiago, mina intryck av staden, vad vi gjorde och lite tips.
Utanför Monedapalatset, typisk turistbild!
 
Dagen vi anlände tog Natta och Mika med oss ut för en liten rundtur. Det första jag tänkte på var värmen. Inte konstigt med tanke på de minusgrader vi åkt ifrån. Sedan var det hur tätt alla hus låg till varandra, och med hus menar jag höghus (typsikt för storstäder och jag älskar det). Sedan var det klasskillnaderna mellan alla boenden. Tyvärr fick jag ingen bra bild på det här, men brevid ett förfallet boende kunde det ligga ett supermordent boende (tänk slummen kontra Dubai). Jag tänkte också på att atmosfären mellan individer är mycket varmare där än i t.ex. Stockholm. Riktigt svårt att förklara skillnaden, men det kändes verkligen som samhället är mycket gladare där. 

Ovan är några bilder från stadens centrum och marknadsområdet Patronato. Där finns det hur mycket kläder som helst till ett väldigt billigt pris, så där shoppade vi alla våra kläder förutom några plagg på Forever21. Forever21 ligger i shoppingcentret Costanera Center, hade inte med mig kameran dit med det shoppingcentrumet ligger i Sydamerikas högsta skyskrapa. Det var väldigt fräscht, rent och snyggt. Mycket märkesbutiker, alltså många saker som var svinigt dyra. Jag skulle rekommendera att åka dit pga upplevelsen, men att istället shoppa på Patronato för där kan man hitta precis samma saker som finns i Costarena men till ett bättre och billigare pris. 
 
Costarena Center i mitten, bild från google.
Vi tog en taxi upp på San Cristobal Hill där vi kunde se utöver Santiago. Det var så magiskt! Jag älskar utsiker, det är bland det finaste jag vet så det var verkligen superkul. Det var lite av en slump att vi åkte upp dit så jag är glad över att vi gjorde det. Där fanns det även en minneslund med mängder stearin och böner. Det kändes väldigt privat att gå där, som att man trängde sig in i tusentals av människors liv.
 
Taxi är det snabbaste och billigaste sättet att transportera sig på i Santiago. Det finns buss och tunnelbana, men det är krångligare och osäkrare än taxi. Chaufförerna är oftast jätte trevliga, Mika och Natta var de som pratade med dem eftersom Moa och jag inte kan spanska men man får ändå trevligt bemötande! 
Generellt är det bra att kunna spanska i Chile för det är inte många som kan engelska. 
 

Vart man än gick såg man väldigt mycket gatukonst. Tyvärr fick jag inte bild på den finaste och häftigaste konsten eftesom den såg jag från taxin. Under Pinochet styrelse var konst i alla former förbjudet, jag vet inte om det är så här men jag kan tänka mig att all konst är som ett uppror mot den tiden Chile var en diktatur.

Jag gillade Santiago jätte mycket. En stad med en häftig historia och med massa sevärdheter. När jag googlade runt för att ta reda på alla namn märkte jag att det finns så mycket kvar att se! Men tur att vi kommer tillbaka Mika, hihi. 
 
5 tips och saker att tänka på i Chile: 
- Lär dig lite spanska för man klarar sig inte långt på engelska.
- På resturanger är det viktigt att ge dricks till servitrisen. Det är något man gör för att visa respekt och "tacka för hjälpen". Ibland kan drickens vara avgörande för en servitris för ibland kan deras lön uteslutas. 
- Man hälsar på alla med en puss på kinden och säger även hejdå på det sättet. 
- Bestämmer du att träffa en chilenare en viss tidpunkt är det bra att vara förberdd på att hen kommer 20 minuter efter. Där är det helt naturligt att vara lite sen, relax liksom. 
- Att ha lite rythm och kunna dansa Bachata är bra om du vill ut på fiesta. Bachata är något jag och Moa kommer vara bättre på nästa gång haha!