TANKAR OM SANTIAGO

Mika frågade mig förut varför jag inte bloggat på ett tag nu haha, men jag har inte vetat hur jag ska lägga upp alla inlägg. Har så mycket jag vill berätta om Chile att jag skulle kunna göra ett inlägg varje dag fram till april, dock finns inte den tiden plus att det skulle bli tjatigt. Så jag bestämde mig för att göra långa inlägg med många bilder och mycket innehåll.
Detta inlägg kommer handla om Santiago, mina intryck av staden, vad vi gjorde och lite tips.
Utanför Monedapalatset, typisk turistbild!
 
Dagen vi anlände tog Natta och Mika med oss ut för en liten rundtur. Det första jag tänkte på var värmen. Inte konstigt med tanke på de minusgrader vi åkt ifrån. Sedan var det hur tätt alla hus låg till varandra, och med hus menar jag höghus (typsikt för storstäder och jag älskar det). Sedan var det klasskillnaderna mellan alla boenden. Tyvärr fick jag ingen bra bild på det här, men brevid ett förfallet boende kunde det ligga ett supermordent boende (tänk slummen kontra Dubai). Jag tänkte också på att atmosfären mellan individer är mycket varmare där än i t.ex. Stockholm. Riktigt svårt att förklara skillnaden, men det kändes verkligen som samhället är mycket gladare där. 

Ovan är några bilder från stadens centrum och marknadsområdet Patronato. Där finns det hur mycket kläder som helst till ett väldigt billigt pris, så där shoppade vi alla våra kläder förutom några plagg på Forever21. Forever21 ligger i shoppingcentret Costanera Center, hade inte med mig kameran dit med det shoppingcentrumet ligger i Sydamerikas högsta skyskrapa. Det var väldigt fräscht, rent och snyggt. Mycket märkesbutiker, alltså många saker som var svinigt dyra. Jag skulle rekommendera att åka dit pga upplevelsen, men att istället shoppa på Patronato för där kan man hitta precis samma saker som finns i Costarena men till ett bättre och billigare pris. 
 
Costarena Center i mitten, bild från google.
Vi tog en taxi upp på San Cristobal Hill där vi kunde se utöver Santiago. Det var så magiskt! Jag älskar utsiker, det är bland det finaste jag vet så det var verkligen superkul. Det var lite av en slump att vi åkte upp dit så jag är glad över att vi gjorde det. Där fanns det även en minneslund med mängder stearin och böner. Det kändes väldigt privat att gå där, som att man trängde sig in i tusentals av människors liv.
 
Taxi är det snabbaste och billigaste sättet att transportera sig på i Santiago. Det finns buss och tunnelbana, men det är krångligare och osäkrare än taxi. Chaufförerna är oftast jätte trevliga, Mika och Natta var de som pratade med dem eftersom Moa och jag inte kan spanska men man får ändå trevligt bemötande! 
Generellt är det bra att kunna spanska i Chile för det är inte många som kan engelska. 
 

Vart man än gick såg man väldigt mycket gatukonst. Tyvärr fick jag inte bild på den finaste och häftigaste konsten eftesom den såg jag från taxin. Under Pinochet styrelse var konst i alla former förbjudet, jag vet inte om det är så här men jag kan tänka mig att all konst är som ett uppror mot den tiden Chile var en diktatur.

Jag gillade Santiago jätte mycket. En stad med en häftig historia och med massa sevärdheter. När jag googlade runt för att ta reda på alla namn märkte jag att det finns så mycket kvar att se! Men tur att vi kommer tillbaka Mika, hihi. 
 
5 tips och saker att tänka på i Chile: 
- Lär dig lite spanska för man klarar sig inte långt på engelska.
- På resturanger är det viktigt att ge dricks till servitrisen. Det är något man gör för att visa respekt och "tacka för hjälpen". Ibland kan drickens vara avgörande för en servitris för ibland kan deras lön uteslutas. 
- Man hälsar på alla med en puss på kinden och säger även hejdå på det sättet. 
- Bestämmer du att träffa en chilenare en viss tidpunkt är det bra att vara förberdd på att hen kommer 20 minuter efter. Där är det helt naturligt att vara lite sen, relax liksom. 
- Att ha lite rythm och kunna dansa Bachata är bra om du vill ut på fiesta. Bachata är något jag och Moa kommer vara bättre på nästa gång haha!

Elin
03 March, kl. 17:19 | Blogg; http://elinelso.blogg.se

Vilket fint inlägg!:D Måste tagit lång tid att skriva?? Haha, puss<3

Ellen
03 March, kl. 17:53 | Blogg; http://soon.blogg.se

Åhh va kul att få läsa! Har precis som Mika, undrat varför du inte har bloggat haha, men jag förstår att det är svårt att formulera sig när man har varit med om en sådan fantastisk upplevelse :) pusss

Kom ihåg mig

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback